Muziek: Electrofunk van LCD Soundsystem

24 feb

De echte muziekkenners wachtten al geruime tijd op dit debuut van LCD Soundsystem, zo lees ik her en der op internet. Ik kende de band niet, maar die blijkt op festivals nogal indruk te hebben gemaakt. Begin dit jaar kwam dat titelloze debuut dan uiteindelijk uit. Voor mij was LCD Soundsystem (nee, geen nieuwe platte beeldbuis, maar een heuse band) nieuw, maar sinds enkele weken ben ik fan. LCD Soundsysteem bestaat op de plaat alleen uit James Murphy en wordt alleen live uitgebreid tot een hele band. De muziek heeft retro-elementen zonder dat LCD Soundsystem klinkt als een ouderwetse plaat. Integendeel, LCD Soundsystem heeft een hippe, hedendaagse electronicaplaat gemaakt.

Ik zou de muziek het liefst omschrijven als electronicafunk, want het swingt de pan uit. Murphy haalt daarvoor niet allerlei electronische effecten uit de kast, maar klinkt juist heel clean. De zang van Murphy is droog en het zelfde geldt voor de teksten. Zo komt in Losing my egde de complete popgeschiedenis voorbij en gaat Daft Punk is playing in my house over een verzonnen optreden van het Franse duo Daft Punk ten huize van James Murphy. Vergeleken met andere electronische platen, zoals van Faithless of The Chemical Brothers, is LCD Soundsystem net wat origineler en verrassender.

LCD Soundsystem blijkt in de afgelopen twee jaar allerlei singles op vinyl te hebben uitgebracht. Deze singles staan nu op de extra CD. Op CD 1 staan negen nieuwe nummers, waarvan Tribulations lekker vet klinkt. Van de ‘oude’ nummers vind ik Yeah geweldig. Het is een lang uitgesponnen nummer met een bombastische climax. LCD Soundsystem treedt eind april op op het Rotterdamse festival Motel Mozaïque. Video’s van LCD Soundsystem zijn te zien en muziek van de band is te horen op de site.

Artiest LCD Soundsystem
Plaat LCD Soundsystem
Jaar 2005
Klinkt als (moeilijk, moeilijk) New Order, Kraftwerk, Prince
Beste nummer Yeah (crash version)
En? 8

Eén reactie to “Muziek: Electrofunk van LCD Soundsystem”

  1. Friso de Rooij 20 juli 2005 bij 20:01 #

    Prima plaat!! zeker het kopen waard!

Plaats een reactie