Film: Zelfs op automatische piloot maakt Allen nog leuke film

18 mei

ScoopFilm Scoop
Regisseur Woody Allen
Hoofdrollen Scarlet Johansson, Hugh Jackman, Woody Allen
Jaar 2006
Genre Komedie
En? 7

Filmregisseur Woody Allen heeft in actrice Scarlet Johansson een nieuwe muze gevonden. Na het prachtige Matchpoint maakte Allen vorig jaar zijn tweede film met Johansson in de hoofdrol, Scoop. Matchpoint was een komische thriller met de nadruk op thriller, bij Scoop is het precies andersom. Heel spannend is het niet, maar de film zit vol met gewiekste en grappige dialogen.

Recensenten verwijten het Allen dat hij voor deze film al zijn reeds bekende trucjes heeft gebruikt en dat hij daardoor met Scoop nogal in herhaling valt. Voor wie geen kenner is van Woody Allen-films is dat geen probleem. Scoop is juist een prettige, eigentijdse kennismaking van de filmmaker.

Studente journalistiek Sondra krijgt een tip van gene zijde die kan leiden tot een van de grootste primeurs in de geschiedenis. Een rijke jongeman, afkomstig van een bekende familie van politici, zou verantwoordelijk zijn voor een reeks nog nooit opgeloste moorden, de zogenaamde Tarot-moorden. Sondra krijgt deze tip op het moment dat zij als vrijwilliger meedoet aan een goocheltruc van Mr. Splendini, gespeeld door Allen. Samen gaan zij op onderzoek uit.

Het verhaal is niet het belangrijkste aan deze film. Alles draait om de snelle dialogen, veelal een-tweetjes tussen Johansson en Allen. Vernieuwend zijn die rappe dialogen misschien niet, maar grappig meestal wel. Johansson laat zien niet alleen mooi en verleidelijk te kunnen zijn, maar ook komisch onhandig en geestig in de dialogen met de door Allen gespeelde goochelaar. De dialogen vallen vooral op door het hoge tempo en door de grote hoeveelheid non-informatie. In de nutteloze uitwijding, vaak rap tussen de regels door, zit de grap.

Daarmee is Scoop zeker een heel onderhoudende film. Verhaal en decor zijn zeer ondergeschikt. Het is een typische acteursfilm waarbij het draait om het acteertalent en de snelle teksten. Daarmee is de film wel veel vlakker dan Matchpoint want daarin zat zowel humor als spanning en drama. Maar als tussendoortje is deze film heel aardig. Allen mag dan misschien op de automatische piloot hebben gewerkt. Iemand die op routine zo’n vaardige film maakt, laat toch weer zien een bijzondere filmmaker te zijn.

3 Reacties to “Film: Zelfs op automatische piloot maakt Allen nog leuke film”

  1. yossarian 19 mei 2007 bij 02:59 #

    “Filmregisseur Woody Allen heeft in actrice Scarlet Johansson een nieuwe muze gevonden.”

    Wie niet?, Ha!Ha! 😉

  2. arjan 25 mei 2007 bij 09:50 #

    ‘nu in de bioscoop’ is ook Pan’s Labyrinth, een absolute aanrader. Spaanse film over fascisme versus het verzet in een fraaie combinatie van fantasy en fel realisme.

  3. arjan 25 mei 2007 bij 09:50 #

    ‘nu in de bioscoop’ is ook Pan’s Labyrinth, een absolute aanrader. Spaanse film over fascisme versus het verzet in een fraaie combinatie van fantasy en fel realisme.

Plaats een reactie